آیا تا به حال به داخل اتاقی رفتهاید و فکر کردهاید که به طرز حیرت انگیزی خوب طراحی شده است؟ اگر اینطور بوده، پس باید بدانید که طراح آن احتمالاً از اصول طراحی داخلی استفاده کرده است.
این قوانین فراتر از کارهایی سادهای مانند انتخاب ترکیب رنگ، مبلمان شیک و لوازم تزئینی هستند. به عبارتی، اصول طراحی داخلی دانش مفهومی را در نظر میگیرد تا انسجام زیبایی شناختی را به یک فضا برساند؛ اما این اصول شامل چه مواردی میشوند؟ با یوکا همراه باشید.
فهرست مطالب
۶ اصل از اصول طراحی داخلی
موضوع طراحی داخلی کاملاً گسترده است اما در این حوزه اصول مهمی وجود دارند که باید در نظر گرفته شوند:
۱- تعادل
در عناصر دکوراسیون فضا باید تعادل وجود داشته باشد. وقتی کسی وارد اتاق میشود، شما نباید روح و روان او را دچار رنجش کنید! اگر دکور فاقد تعادل باشد، فرد از نظر روحی سردرگم میشود. لازم به یادآوری است که تعادل فقط به یک موضوع اشاره ندارد. به عنوان مثال، شما باید رنگها، بافتها و الگوها را علاوه بر اشکال متعادل سازی کنید. اما چگونه میتوان به این تعادل دست یافت؟
برای دستیابی به تعادل در طراحی داخلی، دو روش وجود دارند:
تقارن
برخی از مافراد با اهداف زیباشناسی به قرینه بودن فضا علاقه دارند. در این حالت، تعادل متقارن که به عنوان یکی از اصول طراحی داخلی قلمداد میشود، همان چیزی خواهد بود که آنها نیاز دارند. همانطور که از نامش پیدا است، شما فضا را به دو طرف قرینه تقسیم خواهید کرد. یک اتاق نشیمن را در نظر بگیرید که یک کاناپه و یک صندلی در دو طرف اتاق رو به روی هم قرار دارند تا قرینه بودن را تداعی کنند.
برای مبتدیان، دستیابی به این نوع تعادل به دلیل ضریب تکرار آسان است؛ اما باید مراقب بود زیرا این امر میتواند یکنواختی را نیز القا کند. علاوه بر یک فضای سازمان یافته، تعادل متقارن برای فضاهای رسمی بهترین عملکرد را دارد.
نامتقارن
این مقوله مخالف تعادل متقارن است. اگر علاقه زیادی به قرینه بودن ندارید، از این نوع طراحی لذت خواهید برد. با این حال، تعادل نامتقارن به معنای عدم سازماندهی کامل نیست و فقط فاقد روش دقیق تکثیر یا قرینه بودن است. متخصصان طراحی داخلی عناصر مختلف تزئینی را به صورت پیچیده با هم ادغام خواهند کرد تا در کنار نظم محیطی، هر قسمت از دکوراسیون ساختار مجزای خود را داشته باشد. برخلاف تعادل متقارن، تعادل نامتقارن بیشتر در فضای غیررسمی کاربرد دارد.
۲- مقیاس و نسبت
یکی دیگر از اصول طراحی داخلی، مقیاس و نسبت است. بسیاری از مردم مفهوم مقیاس و نسبت را به درستی نمیدانند و اغلب هر دو این مفاهیم میتوانند گیج کننده باشند! این سردرگمی ممکن است از این واقعیت ناشی شود که هر دو مفهوم مربوط به اندازه اشیا موجود در یک اتاق هستند.
اگر بخواهیم هر دو مفهوم را سادهتر کنیم، این به معنای نسبت اندازه یک شی به دیگری خواهد بود. در همین حال، مقیاس اندازه یک شی در رابطه با دیگری یا فضای اطراف آن است. به عنوان مثال، از قرار دادن میز ناهار خوری بزرگ در یک اتاق غذاخوری کوچک خودداری خواهید کرد. این همان مفهوم مقیاس است.
کار با مقیاس آسانتر است اما شناسایی روابط مناسب بین اشیا ممکن است برای مبتدیان پیچیدهتر باشد. با تمرین میتوانید بر این مفهوم مسلط شوید؛ اما برای شروع میتوانید از فرمول نسبت طلایی یعنی «نسبت بخش بزرگ به بخش کوچک، برابر با نسبت کل به بخش بزرگتر باشد.» استفاده کنید. این رابطه متناسب در طبیعت نیز مشهود است و معماران نیز از آن استفاده میکنند.
۳- تأکید
تأکید همان چیزی است که ما به عنوان نقطه کانونی میشناسیم. هدف این است که توجه چشم بیننده به بخش خاصی جلب شود. حال، وقتی میگوییم نقطه کانونی، لازم نیست یک قسمت باشد. به عنوان مثال، یک دیوار یا گوشه تزئینی تنها راه تأکید نیست! چندین عنصر دکوری و تزئینی نیز میتوانند تداعی کننده تأکید باشند. یک طراح برای ادغام این اصل ممکن است از تم رنگی یکنواخت، نور، فضای منفی و سایر موارد استفاده کند.
۴- ریتم
ریتم یکی از اصول طراحی داخلی است که به چیدمان لوازم تزئینی مختلفی در یک فضا اشاره دارد. مانند تعادل، سه روش برای دستیابی به این اصل وجود دارند:
- تکرار: درک و اعمال این مهم آسان است. طراح همان اندازه، رنگ، شکل یا هر عنصر دیگر را در سرتاسر اتاق تکرار خواهد کرد. البته، باید یک اصل تعادل را که قبلاً برای حفظ انسجام مطبوع مورد بحث قرار گرفته است را در ذهن داشته باشد.
- پیشرفت: پیشرفت ابزاری جالب برای افزودن ریتم برای طراحان است. ممکن است یک عنصر خاصی مثلاً رنگ، شکل یا حتی نور را بگیرد و آن را در جهت خاصی کاهش یا افزایش دهد. نتیجه، یک پیشرفت زیبایی شناختی است. این نوع تکنیک برای کمک به حرکت آسان چشم بیننده در اطراف یک اتاق مناسب است.
- تغییر: دگرگونی یا تغییر، تکنیک ادغام دو یا چند عنصر دکوری به روشی جایگزین است. یک مثال آسان، نشان دادن این نوع ریتم با الگوها است. یک الگوی خطی را در نظر بگیرید. به صورت عمودی در یک قسمت اتاق و به صورت افقی در قسمت دیگری استفاده میشود.
۵- وحدت و تنوع
وحدت در راستای اصول طراحی داخلی قرار دارد که به دکوراسیون اتاق جریانی پویا میبخشد. مانند تکنیک پیشرفت، حرکت روان دید بیننده را از یک نقطه به نقطه دیگری تضمین میکند. از طرف دیگر، تنوع مانع از یکنواختی در این جریان میشود.
به عنوان مثال، برای تنوع، یک طراح ممکن است بافتها، الگوها و رنگهای مختلف را به یک اتاق اضافه کند اما آنها باید مکمل یکدیگر باشند تا فضای یکپارچهای ارائه دهند.
۶- هماهنگی
هارمونی اصل حاصل از سایر مواردی است که در بالا بحث شد. این مهم جایی است که تلاشهای فرد برای طراحی داخلی به ثمر مینشینند. تمام تکنیکهایی که ممکن هستند استفاده کرده باشید، باید به صورت هماهنگ در کنار هم قرار بگیرند. هنگامی که به تصویر نهایی فضای خود نگاه میکنید، موارد مختلف تزئینی باید مکمل یکدیگر باشند. طرح نهایی باید چشمگیر باشد!
کلام آخر
در یک طراحی داخلی منحصر به فرد، هیچ چیز بی جا به نظر نمیرسد! هر چیزی در جای خود قرار دارد تا مفهوم نهایی خود را نشان دهد. طراحی داخلی موضوعی بر پایه اندیشه و احساس است و هر چه قدر این دو مهم به مقصد نهایی خود برسد، طراحی دکوراسیون به تعالی میرسد. برای این مهم، اولین راه شناخت اصول طراحی داخلی است.
منبع: zameen.com
ما به شما کمک میکنیم که با بهترین کیفیت و قیمت، محیط کسبوکار و منازل خود را به تجهیزات امنیتی هوشمند به مانند قفل دیجیتال هوشمند مجهز کنید. علاوهبراین محصولات ما شامل گارانتی دوساله و پشتیبانی فنی بینظیری هستند که به شما اطمینان خاطر خواهند داد که هرگز تنها نمیمانید. با ما در ارتباط باشید.
ثبت ديدگاه